Skrýt reklamu

nitroděložní tělíska druhy a ceny

Informace o dietách, které jsou nejznámější a které Vám zabírají? Přidejte i Vy svůj komentář!

Moderátoři: Zkušební moderátoři, Moderátoři

nitroděložní tělíska druhy a ceny

Příspěvekod Návštěvník » sob úno 04, 2012 12:04 pm

nitroděložní tělíska druhy a ceny uvádíme níže:
Nitroděložní tělísko s postupným uvolňování hormonu - Mirena

Nitroděložní tělíska se používala již dříve a vyráběla se obvykle z drahých kovů. Způsobovala trvalou neplodnost majitelky, protože se nedala vyjmout, a putovala tak do hrobu spolu se svou s nositelkou. Současnost je ale úplně jiná, tělíska lze samozřejmě vyjmout a dokonce mohou uvolňovat hormony a působit vlastně jako hormonální antikoncepce.
Rodina-vztahy-antikoncepce-nitroděložní-tělískoPrincip

Nitroděložní tělíska jsou malé předměty nejčastěji ve tvaru písmene T. Snadno by se vám vešlo do dlaně či spíše ztratilo by se v ní, protože je opravdu malé. Tělísko se zavádí do dělohy na začátku menstruace nebo po skončení šestinedělí, jedná-li se o ženy po porodu.

Mirena funguje tak, že zahušťuje hlen děložního hrdla, čímž znemožňuje průnik spermií a oplodnění vajíčka. Současně tlumí pohyblivost spermií uvnitř dělohy a vejcovodů. Brzdí růst děložní sliznice, čímž brání uhnízdění vajíčka. Jedná se o hormonální antikoncepci, která ale vzhledem ke svému použití působí pouze v děloze. Nijak výrazně neovlivňuje hormonální hladiny ženy.

Tělísko zavádí speciálně vyškolený lékař-gynekolog. Zavádí se skrze pochvu pomocí trubičky, která vypadá jako dlouhé tenké brčko. Po zavedení se trubička vyjme a vlákna jdoucí od konce tělíska do pochvy jsou zkrácena na délku asi 2 cm.
Spolehlivost

Nitroděložní tělísko je zhruba stejně spolehlivé jako sterilizace, podvázání vejcovodů, což je definitivní metoda antikoncepce.
Pro koho je vhodná

Jedná se ideální antikoncepci pro ženy, které chtějí dlouhodobě být dlouhodobě chráněné před otěhotněním, ale nechtějí se zcela vzdát možnosti mít v budoucnu dítě. Vzhledem k tomu, ze neobsahuje estrogen, je také vhodná pro kojící matky, lze ji zavést po skončení šestinedělí.
Pro koho je nevhodná

Jakmile trpíte infekcí pohlavních orgánů, byly u vás zjištěny nádory dělohy či děložního čípku, případně je podezření na ně, vyhněte se této antikoncepční metodě. Rovněž v případě vrozených nebo získaných deformací dělohy nelze tělísko zavést. V případě neobjasněného děložního krvácení se poraďte s lékařem. Jakákoliv hormonální antikoncepce je pro vás nevhodná, pokud máte vážnější problémy s játry nebo žilní tromboembolii.
Finanční náročnost

Nárazově je nitroděložní tělísko poměrně náročné, jeho cena v lékárnách se pohybuje od 5 do 6 tisíc korun. Dále je třeba započítat poplatek za jeho zavedení.
Zdravotní rizika

Tělíska nejsou vhodná pro ženy s deformovanou dutinou děložní, např. myomy, nebo s opakovanými záněty.
Zdravotní přínosy

Výhodou je snížení menstruačního krvácení, vysoká spolehlivost, není nutnost každodenního užívání, efekt působí 5 let.
Vyjádření lékaře

„Nitroděložní tělíska byla v minulosti doporučována pouze ženám, které již rodily a neplánovaly další graviditu. V současnosti existuje tělísko obsahující malé množství hormonu, které není zatíženo vyšším rizikem infekcí (zánětu dělohy). Může být zavedeno i dosud nerodivším mladým ženám, stejně jako ženám jiných věkových skupin,“ říká . MUDr. Michael Fanta z Gynekologicko – porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !


Návštěvník
 

Re: nitroděložní tělíska druhy a ceny

Příspěvekod Návštěvník » stř črc 18, 2012 7:59 pm

Antikoncepce - slovo úvodem

Termín antikoncepce souhrnně označuje mnoho různých metod, jak zabránit početí aniž by se pár vzdal pohlavního styku. Tyto metody lze rozdělit do několika skupin: přirozené metody, mechanické (bariérové) metody, chemické metody, hormonální antikoncepce a pro úplnost i chirurgické (sterilizace).
Přirozené metody

Nejstarší druh antikoncepce, který ale také patří mezi nejméně spolehlivé (pokud tedy vynecháme úplnou sexuální abstinenci). Zbývající metodou je výpočet plodných a neplodných dnů ženy. Různé studie udávají různou spolehlivost a hodně záleží na "vědeckosti" přístupu. Pro výpočet neplodných dnů lze použít vícero metod a čím více jich použijete, tím spolehlivost této metody roste. Bohužel nelze na ni příliš spoléhat v případě zdravotních problémů ženy a ani v případě, že je déle vystavena stresu.
Bariérové (mechanické) metody

Do tohoto druhy antikoncepce spadají metody, které mechanickým způsobem brání spermiím v dosažení vajíčka.

Přerušovaná soulož
Velice často používaný druh antikoncepce, což je dáno jeho cenou (zdarma) a dostupností (vždy). Metoda spočívá v tom, že muž těsně před vyvrcholením penis z pochvy ženy vytáhne a spermie se tedy po pohlavního ústrojí ženy vůbec nedostanou. Zdánlivé výhody jsou ale vyváženy nevýhodou v podobě vysoké nespolehlivosti této metody antikoncepce. Ta je způsobena nutností sebeovládání muže, jeho dobrého odhadu a v neposlední řadě i faktu, že menší množství spermií je přítomto i v tzv. preejakulační tekutině.
Cena: zdarma
Kondom
Jako jediný druh antikoncepce brání nejenom početí, ale také přenosu pohlavních chorob! Kromě všeobecně známého kondomu pro muže do této kategorie spadají i kondomy ženské. Velkou výhodou kondomů (pánských) je jejich dostupnost (lze je koupit v drogeriích, lékárnách, supermarketech apod.).
Ceny pánských kondomů se pohybují mezi 20 až 80 Kč za 3 kusy. Ženské kondomy jsou naproti tomu výrazně dražší (cca 4x) a i kvůli určité nepohodlnosti vcelku neoblíbené.
Pesar
Tento druh antikoncepce je hodně rozšířen v USA, v ČR není ani dostupný. Uvádíme ho proto pouze pro úplnost. Jedná se o jakýsi návlek na děložní čípek, kde pak zabrání proniknutí spermií z pochvy do dělohy. Nevýhodou je komplikovanější zavádění a po pohlavním styku musí zůstat na svém místě cca 3 hodiny, než spermie zahynou. Je proto výhodné tento druh kombinovat se spermicidními prostředky (viz chemické metody).
Nitroděložní tělísko
Tělísko je plastová věc různých tvarů, kterou lékař zavede do dělohy, kde poté brání uchycení oplozeného vajíčka. Výhodou totoho druhu antikoncepce je její "dlouhověkost", po zavedení je tělísko v děloze ponecháno obvykle 3 až 5 let. Nevýhodou může být, že tato metoda antikoncepce je vhodná pouze pro ženy, které již rodily. Může totiž způsobit určitou infekci, která výrazně poškozuje plodnost ženy.
Ceny nitroděložních tělíšek se mohou výrazně lišit podle toho, zda uvolňuje hormony nebo ne. Např. tělísko Multiload-Cu 375 (bez uvolňování hormonů) stojí kolem 800 Kč bez aplikace. Naopak tělísko Mirena uvolňující hormon levonorgestrel (20 µg / 24 hodin) stojí včetně aplikace cca 6000 - 6500 Kč.

Chemické metody

Druh antikoncepce, který je založen na látkách znehybňujících nebo přímo hubících spermie (tzv. spermicidní látky). Dostupné jsou v různých formách jako jsou krémy, želé, pěny nebo globule. Aplikují se cca 5 minut před pohlavním stykem co nejhlouběji do pochvy. Doporučuje se jejich používání společně s bariérovými druhy antikoncepce.
Ceny se pohybují nejčastěji mezi 100 - 300 Kč. Například přípravek Pharmatex v podobě krému stojí 200 - 250 Kč za 72g. V podobě globulí pak také 200 - 250 Kč za 10 globulí.

Hormonální antikoncepce

Asi nejoblíběnější druh antikoncepce díky svému pohodnému používání. Zjednodušeně funguje tak, že hormony obsažené v přípravcích (nejčastěji pilulky) brání v dozrání a uvolnění vajíčka. Spermie pak nemají co oplodnit. Nevýhodou ale je mnoho potenciálních nežádoucích účinků a rizik a proto je používání hormonální antikoncepce nutné konzultovat se svým gynekologem.

Pilulky
Snad nejznámější forma hormonální antikoncepce. Užívá se perorálně a pro zjednodušení je můžeme rozdělit na monofázické, bifázické nebo trifázické. Toto rozdělení určuje, kolik různých pilulek v průběhu jednoho cyklu preparát obsahuje. Monofázické mají všechny pilulky se stejným obsahem hormonů. Bifázické mají dvoje pilulky - v druhé cyklu mají pilulky vyšší množství gestragenu. Trifázické pak mají 3 různé typy pilulek a množství hormonů se různí dle výrobce. Zajímavostí ještě je, že některé preparáty mají pouze 21 pilulek, zatímco jiné jich mají 28. Jediný rozdíl je v tom, že u pilulek v balení po 21 po dobrání uděláte týdenní pauzu. U pilulek balených po 28 tuto pauzu něděláte, ale berete pilulky bez hormonů. To by mělo zabránit častějšímu zapomínání. Hormonální antikoncepci předepisuje gynekolog.
Ceny se hodně různí a záleží také hodně na lékaři, který přípravek doporučí, podle dispozic každé jedné ženy. Uvedeme několik příkladů nejznámějších přípravků (výčet rozhodně není kompletní):
- Anteovin (bifázické) - cca 200 Kčistr za balení 3 blů po 21 tabletách (3 měsíce)
- Cilest (monofázické) - cca 350 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
- Gracial (bifázické) - cca 550 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
- Chloe (monofázické) - cca 400 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
- Jeanine (monofázické) - cca 750 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
- Mercilon (monofázické) - cca 450 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
- Tri-Minulet (trifázické) - cca 450 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
- Tri-Regol (trifázické) - cca 300 Kč za balení 3 blistrů po 21 nebo 28 tabletách (3 měsíce)
Pilulka "po"
Speciální kategorií pilulek je tzv. pilulka po, která se užívá po nechráněném pohlavním styku, při selhání jiného druhu antikoncepce apod. Rozhodně by se nemělo jednat o prvoplánovou antikoncepci. Při jejím užití se do těla dostává vysoká dávka hormonů a předepisuje ji lékař (nemusí jít o gynekologa). Důležité je užít tento druh antikoncepce co nejdříve po pohlavním styku. Udává se, že do 72 hodin je účinnost velice vysoká.
Cena přípravku Postinor 2 se pohybuje kolem 450 Kč.
Implantáty
Stejně jako ostatní způsoby hormonální antikoncepce je účinek postaven na uvolňování hormonů do lidského těla. Místo polykání tabletek, na které je snadné zapomenout, se hormony do těla uvolňují ze speciálních implatátů zavedených pod kůži nejčastěji na vnitřní straně předloktí. Implantát zavádí lékař v místní anestézii a obměnu je nutné provést za 3 až 5 let. Vyjmout lze implantáty samozřejmě i dříve.
Ceny implantátů se pohybují v řádech tisíců. Např. přípravek Implanon stojí cca 4500 - 5000 Kč a vydrží 3 roky. Starší přípravek Norplant, který se skládá celkem ze šesti tyčinek, je o něco dražší, ale vydrží 5 let.
Náplasti
V poslední době tento druh hormonální antikoncepce získává populariku díky pohodlnosti a "zapomínání-vzdornosti" použití. Aplikace se provádí jednoduchým nalepením náplasti na určité místo na tělě (nejčastěji břicho, hýždě nebo nadloktí). Protože obvykle vydrží týden, obsahuje balení vždy 3 náplasti na jeden cyklus. Mezi cykly je stejně jako u pilulek týdenní pauza.
Cena nejpoužívanějšího přípravku Evra se pohybuje kolem 1000 Kč u balení na 3 měsíce, jedná se tedy o dražší druh hormonální antikoncepce než klasické pilulky.
Návštěvník
 

Re: nitroděložní tělíska druhy a ceny

Příspěvekod podpora » sob zář 01, 2012 8:13 pm

Nitroděložní tělíska se používala již dříve a vyráběla se obvykle z drahých kovů. Způsobovala trvalou neplodnost majitelky, protože se nedala vyjmout, a putovala tak do hrobu spolu se svou s nositelkou. Současnost je ale úplně jiná, tělíska lze samozřejmě vyjmout a dokonce mohou uvolňovat hormony a působit vlastně jako hormonální antikoncepce.
Princip
Nitroděložní tělíska jsou malé předměty nejčastěji ve tvaru písmene T. Snadno by se vám vešlo do dlaně či spíše ztratilo by se v ní, protože je opravdu malé. Tělísko se zavádí do dělohy na začátku menstruace nebo po skončení šestinedělí, jedná-li se o ženy po porodu.

Mirena funguje tak, že zahušťuje hlen děložního hrdla, čímž znemožňuje průnik spermií a oplodnění vajíčka. Současně tlumí pohyblivost spermií uvnitř dělohy a vejcovodů. Brzdí růst děložní sliznice, čímž brání uhnízdění vajíčka. Jedná se o hormonální antikoncepci, která ale vzhledem ke svému použití působí pouze v děloze. Nijak výrazně neovlivňuje hormonální hladiny ženy.

Tělísko zavádí speciálně vyškolený lékař-gynekolog. Zavádí se skrze pochvu pomocí trubičky, která vypadá jako dlouhé tenké brčko. Po zavedení se trubička vyjme a vlákna jdoucí od konce tělíska do pochvy jsou zkrácena na délku asi 2 cm.

Spolehlivost
Nitroděložní tělísko je zhruba stejně spolehlivé jako sterilizace, podvázání vejcovodů, což je definitivní metoda antikoncepce.
Jsme tu pro Vás, neváhejte se zeptat
podpora
 
Příspěvky: 390
Registrován: ned úno 12, 2012 9:48 pm

Re: nitroděložní tělíska druhy a ceny

Příspěvekod podpora » úte dub 09, 2013 9:31 pm

Jak funguje?
Tělísko funguje tak, že náš organismus má tendenci bojovat proti všemu cizímu, co se v našem organismu objevi. Proto když je v děloze cizí předmět, jsou aktivovány bílé krvinky a chtějí se ho zbavit. Bohužel je to pro ně příliš velké sousto, ale jak mají tu "bojovou pohotovost" a jsou nabuzeny, tak se vrhají na zástupné cíle a těmi jsou spermie. Jakmile se v děloze objevi, bílé krvinky se do nich pustí a okamžitě je zlikvidují.


Jak se zavádí?
Zavedení tělíska je prakticky nebolestivé. Jen u velmi citlivých žen se provádí v lokální anestezii a i tady je si třeba uvědomit, že vpich lokálního anestetika je zhruba stejně nepříjemný jako zavedení samotného tělíska.
Zavadí se pomocí tenké trubičky, která se přes děložní čípek zasune do dělohy. Do této trubičky se vsadí tělísko, které se za pomocí pístu vtlačí trubičkou do dělohy. Tam zaujme pozici a svůj púvodní tvar - má prostorovou paměť. V některých zemích se aplikace nepovažuje ani za lékařský výkona provádějí ho zdravotní sestry. V rozvojových zemích dokonce jen školení pracovníci, mnohdy bez dalšího zdravotního vzdělání.



Nebezpečí a nežádoucí účinky
Nejčastější komplikací jsou právě záněty dělohy a vaječníků. Je to právě kvůli neštastnému spojení dělohy se zevním prostředím, kde jedinou obranou je děložní čípek a hlen na něm. Tělísko v děloze simuluje zánět a tělo se jakoby stále brání a hubí spermie. Tato antikoncepce se doporučuje především manželským a dlouhodobě monogamním párům, kde si žena je schopna vytvořit rezistenci na mužovy spermie a mikroorganismy na nich nabalené. Není vhodná pro promiskuitní jedince. Kdy změna mikroorganismů nečekaně vpravených do dělohy novým sexuálním partnerem může znamenat velké zdravotní komplikace.
Další komplikací, která se u této antikoncepční metody vyskytuje, je mimoděložní těhotenství. Plod se není schopne uchytit v děloze a proto se "uhnízdí jinde".
Komplikací, spíš nežádoucí než nebezpečnou, je vypadení tělíska z dělohy.



Cena nitroděložních tělísek se pohybuje cca od 700 Kč za ty nejjednodušší až po tělísko Mirena, které uvolňuje hormon, zavádí se na 5 let a stojí zhruba 5 500 Kč.
Jsme tu pro Vás, neváhejte se zeptat
podpora
 
Příspěvky: 390
Registrován: ned úno 12, 2012 9:48 pm


Zpět na Druhy diet

 


  • Může Vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron